Oražnov dijaški dom na Dolenjski cesti je namenjen bivanju študentkam medicine ter dentalne medicine.

Oražnov dom na Dolenjski cesti – zunanjost z balkonom.

Nahaja se pod Golovcem, na Dolenjski cesti 29, stran od mestnega vrveža. Prve prebivalke je sprejel v šolskem letu 1931/32, ko se je pod zeleni hrib vselilo 15 študentk, danes pa omogoča brezplačno bivanje 24 študentkam Medicinske fakultete v Ljubljani.

Najbližja avtobusna postaja je oddaljena približno tri minute hoje. Na postaji ustavljajo avtobusi linije 3 in 27. Do fakultete je približno 25 minut hoje, ob primernem vremenu se nas večina vozi s kolesi, za katera imamo urejeno parkiranje pred domom in garažo. Pred domom je tudi parkirišče, kjer lahko parkira 8 avtomobilov. Hiša, ki jo je Ivan Oražen uporabljal, kot svojo letno rezidenco, ima dve nadstropji. Za bivanje študentk je namenjeno 18 sob – 6 dvoposteljnih in 12 enoposteljnih.

 

Sobe je opremila fakulteta,…
…stil sobe pa je prepuščen željam vsake posameznice.
Skupni prostor namenjen predvsem druženju.

 

 

V pritličju imamo dnevno sobo z računalniki, televizorjem in tiskalnikom. Soba, v kateri je tudi velik kavč, je namenjena druženju in sestankom.

 

 

Družabni prostor v prvem nadstropju.

 

 

 

Tako v prvem, kot v drugem nadstropju imamo kuhinjo in kopalnico. V prvem nadstropju imamo tudi družabni prostor s kavčem, tabureji in mizo, kjer se vedno najde oseba pripravljena na klepet.

 

 

 

 

Kuhinja…

V domu delujemo kot skupnost, saj se o vseh odločitvah pogovorimo na sestankih. Sobe se delijo na začetku študijskega leta, glede na čas bivanja v domu. Brucke tako začnemo svoje bivanje v eni od dvoposteljnih sob, sčasoma, z napredovanjem v višje letnike, pa je možna vselitev v enoposteljno sobo. Starejše prebivalke doma vsako leto organizirajo brucovanje, kjer se brucke bolje spoznamo med sabo in s starejšimi stanovalkami, izvemo veliko novega o dr. Ivanu Oražnu in skrbimo za urejenost in za družabno dogajanje v domu. Živeti v domu skupaj s starejšimi kolegicami pomeni tudi veliko prednost pri študiju – od njih dobimo vrsto nasvetov, informacij, pa tudi literature. Po napornih izpitnih obdobjih organiziramo tudi kakšen domski žur, v predprazničnem času imamo večerjo z dekanom in člani kuratorija, se obdarujemo…

…z jedilnico.

 

Naš dom je v splošnem dokaj miren kraj za učenje, v njem vlada dobro vzdušje. Vsem nam je prirasel k srcu in postal naš drugi dom, v katerega se vedno rade vračamo.

Lepo te pozdravljamo in komaj čakamo, da te spoznamo.

Oražnovke

Živel dr. Ivan Oražen!